Selasa, 14 April 2009

lima sen sahaja








kalau anda ada lima sen sekarang. apakah yang dapat anda beli? tiada apa - bukan? selain melunasi sen-sen bil air atau elektrik.

dulu - anda boleh beli mancis. apabila disuruh oleh emak - masihkah anda ingat mancis cap apa yang anda beli?

paling nostalgia - kingkong. cap ikan dan burung layang-layang adalah antara yang menggamit ingatan.

kalau cap cabai, duit syiling, bintang dan flying man - masih ada dijual pada masa ini.

11 ulasan:

Jamkoleksi berkata...

Teringat masa budak2, orang tua2 pekena kita suruh pegang mancis, lepas tu dia ambik gambaq... hasilnya gambaq kingkong tu la...

rimanilzah berkata...

abg. lan,
hahaha ... ada satu lagi lawak ttg mancis kingkong tu. tapi tak manis nak cerita di sini.

deaf_angel berkata...

fantastic..
kagum aku nengok gambo2 kotak mancis ni smua..
kenangan lama ni smua..

matakucing berkata...

huih kuno ni 2 gambar pertama tak pernah tgk pulak..best tgk mancis2 nie

kotakata berkata...

bangga yeop, salah satu mancis tu produk tempat aku - teluk intan heh heh

rimanilzah berkata...

deaf,
kenangan mengusik jiwa

matakucing,
mmg lama mancis2 ni

kotakata,
bukak lg ke kilang tu, yeop? yg di taiping dah tutup.

eiza in the house.. berkata...

salam singgah,
terkenang masa dulu2 rajin tolong arwah nenek beli rokok daun, tembakau dan paling ptg mancis..igt lagi cap dia ada sebahgian yg ada dlm gambar tu..:)

rimanilzah berkata...

eiza,
mancis nyalakan kenangan

nikths berkata...

salam...saya kalau cap burung layang2,cap superman,cap king kong,cap ikan mas,cap bintang,cap syiling pernah guna dulu dan yg selalu guna cap lada sbb banyak kat tempat saya di kelantan.Afa 2 jenis buatan dr kertas 1 lg dr kulit kayu tp lebih prefer guna yg kulit kayu tu dr yg kertas sbb kertas susah mancis nak hidup belerang sikit.Cap lain2 tu saya tak pernah tgk.

fairus berkata...

teringat masa kecil.. mak suruh beli mancis, lepas beli sempat guna mancis pergi bakar semak, lepas tu habis melarat.. padam2 tak padam jugak. Last2 kena marah dengan mak.. :)

bell berkata...

suka gambar yang paling bawah tu.....masih ada dijual....dulu kawan selalu buat joke kat kita.....

nah pegang mancis nie....kemudian dia ambik gambar kita guna kotak mancis tue....

gambar kita le tu....