Isnin, 22 Jun 2009

surat berantai yang merantai minda dan jiwa kita

masih ingat zaman surat berantai - kita dapat satu surat yang cerita itu ini - kononnya ada orang mimpikan rasulullah. kemudian, kita diminta sebarkan surat itu kepada sepuluh orang. kononnya kalau tak sebar akan ditimpa bala.

saya tak layan - saya tak percaya.

sekarang zaman sms pula. dapat sms yang lebih kurang dengan surat berantai. minta kita foward kepada sepuluh orang. kononnya kalau tak foward akan ditimpa bala.

saya tak layan - saya tak percaya. kalau saya foward yang untung maxis. bukan saya.

ada satu lagi - zaman surat berantai juga. yang ini lain pula. kita dapat satu surat yang tulis bla bla bla bla. tapi akhir sekali akan tulis:

Sila buat bayaran anda sebanyak $1.00 sahaja kepada peserta No. 1 yang disenaraikan di bawah ini dan sila potong No. 1 itu dan susunkan semula angka tersebut dari No. 1 ke No. 5. No. 5 adalah untuk nama anda.

saya layan - tapi bukanlah saya percaya. dan, saya tidak kaya-kaya kerana surat berantai itu. malahan tak dapat satu balasan pun. hahaha. padan muka saya.


yang di bawah ini bukan surat-surat berantai - cuma surat yang saya terima dulu-dulu.

1989 - kawan dari sabah

1989 - kawan dari perlis


2001 - sahabat m.nasir1986 - malayan banking berhad

surat
1984- kppms
.
.
.
jangan bimbang. alamat yang saya minta dalam entri yang lalu tiada kaitan dengan penghantaran surat berantai.

6 ulasan:

deaf_angel berkata...

dulu pakai surat2 eh ni kawan hantar..
kad raya pun pakai surat tampal setem.

siap pantun

'pecah kaca pecah gelas
sudah baca harap balas'

skarang smua sms je

Simistri berkata...

Brader, nko punya blog nie simple, tapi aku paling suka blog nko nie sebab banyak sangat Kenangan Lalu cam kat klfm tu hehehehehe ....

semua yang dah orang tak pakai, nko gi upload kat dalam nie ...maybe 10 thn lagik, mesti banyak new genaration akan lawat blog nko utk lihat barangan seharian masa lalu...

teruskan usaha.

matakucing berkata...

dulu ada gak aku main penpal..tp byk surat dah buang..sayang betul..best dpt surat penpal dulu.

Khadijah Mohamed berkata...

dulu masa sekolah selalu juga dapat surat berantai ni..

*bestlah blog awak sebab saya suka tengok barang dulu yg tiada lagi masa kini..

orang kertas berkata...

pegh! tengok sampul surat bertaip tu mengingatkan aku kepada surat2 awek masa sekolah....

daripada sekelian 'kawan' dari sana sini tu, ada yang ehem-ehem? ha ha ha

rimanilzah berkata...

deaf,
pecah kaca pecah tong
sudah baca harap gantong

simistri,
t. kasih atas penghargaan

matakucing,
kalau baca surat2 lama. aku gelak sorang2

khadijah,
ini blog terkenang semasa dulu

orang kertas,
aku ada satu surat awek sekolah. kawan aku punya. zaman cinta monyet dg rina khan pulak tu.